ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" с.Буковлък

ОУ „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник!

Честит патронен празник на всички учители и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Буковлък!

На 8.12.2022г. отдаваме почит към личността и делата на преблажения Свети Климент, архиепископ Охридски. Със своя ум и своята мъдрост, той просвети и хвърли семената на знанието в душите на непросветените люде от Преславско и Охридско. Свети Климент Охридски е средновековен учен, роден около 840 г. в Югозападна Македония. Той участва в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. След смъртта им е приет топло от кназ Борис I в Плиска, където започва обучението на бъдещите български свещеници.

Цар Симеон Велики назначава Свети Климент за пръв епископ на български език и той заминава за Охрид, където създава Охридската книжовна школа. Там той „измислил и други форми на буквите за по – голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Затова се смята, че той въвежда и кирилицата, кръстена на учителя му Кирил.

Свети Климент Охридски е един от най – значимите автори на старобългарски език. Неговите духовни подвизи му отреждат мястото на първоучител на българите!

По традиция учителите и учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Буковлък отбелязаха празника с тържествена програма с почетни гости – кметът на с. Буковлък г-н Георги Божинов, дейците на НЧ „Пробуда“, д-р Д. Поповски, членове на Пенсионерски клуб, с. Буковлък, а също и родители на учениците.

Директорът на училището г-жа Теодора Влахова отправи поздравително слово към присъстващите. Тя раздаде грамоти на първенците от математическото състезание, което се проведе сред всички класове предходния ден по случай празника. Поздравителни адреси имаше и от кмета г-н Г. Божинов и г-н Л. Коцев от НЧ „Пробуда“ и г-жа Т. Милашка – главен учител.

Учениците от всички класове, включително и от подготвителните групи, зарадваха учители, гости и родители с разнообразна тържествена програма – слово за живота и делата на учителя Св. Климент Охридски, стихотворения, песни, драматизации. Празничното настроение беше за всички присъстващи, защото ученици, учители и родители бяха заедно на тази светла дата!

2пп   3пп   4пп     6пп     1пп   12пп      5пп     8пп  7пп     9пп         11пп     10пп