ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" с.Буковлък

Отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата

Съвместна инициатива с Регионален исторически музей – гр. Плевен

Васил Левски е пътеводната светлина към нашето единство като народ и национално самоснъзнание. В дните, в които си спомняме за неговия героизъм и саможертва, учителите от ОУ “Св. Климент Охридски“, с. Буковлък решиха да дадат на своите ученици един нов и изчерпателен поглед към живота и делото на Апостола. Г-жа Лилова от Регионален исторически музей, гр. Плевен беше гост-презентатор в нашето училище. На събитието присъстваха директора на училището г-жа Т. Влахова, кметът на с. Буковлък – г-н Г. Божинов, учители и ученици. Г-жа Лилова разказа подробно за дейността на Левски, като наблегна на свързаността му с Плевен. Тя запозна присъстващите с нови исторически свидетелства за делото на Апостола, както и показа много снимков материал на Левски, на негови вещи и писма.                            Презентацията на г-жа Лилова от РИМ-Плевен, беше полезна и изчерпателна за всички. Ще очакваме още съвместни инициативи.

20230215_131937 20230215_130929   20230215_131241

Национална инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата

На 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч. ученици от училищата в страната и от български училища в чужбина имат възможността да отдадат почит към паметта на Апостола на свободата – Васил Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. В уреченото време участниците рецитират стихотворението „Обесването на Васил Левски“ – едно от най-вълнуващите произведения за Апостола.

От ОУ „Св. Климент Охридски“,  с. Буковлък в инициативата се включи Емилия Пастирова от IV“б“ клас. Споделяме нейното вдъхновяващо изпълнение тук.

ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!