ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" с.Буковлък

Фолклор на етносите

Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” в Буковлък ще участват в Международен детски етнофестивал

 

Ученици от ОУ „ Св. Климент Охридски” в с. Буковлък ще участват в Международен детски  етнофестивал  „Децата на Балканите – с духовност в Европа”, съобщават от там.

Детският етнофестивал се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”, със съдействието на община Минерални бани, Хасковска област и е посветен на  1-ви юни – Международен ден на детето.

В него ще вземат участие деца от различни региони на страната и различни етноси, както и гости от Молдова, Полша, Хърватия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина и други.

Медийни партньори ще бъдат Българска национална телевизия и БВР Радио Благоевград. Фестивалът ще се отрази и от други печатни и електронни медии.

След прецизна селекция от организаторите, групите по СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” от ОУ „ Св. Климент Охридски”, с. Буковлък са одобрени за участие в 16- тото  издание на международния етнофестивал.

Обучението в свободноизбираемата подготовка е пример за интеркултурно образование и възпитание на учениците от училището в с. Буковлък. Водени от убеждението, че знанието се постига в споделянето  на ценности и култури, учителите разнообразяват учебната програма и я приближават до потребностите на всеки един ученик. Всеки ученик намира нещо от своята култура в училище, независимо от етноса си. Учениците развиват и изявяват своите заложби, способности и знания.

На детския етнофестивал възпитаниците на ОУ „Св. Климент Охридски”, с. Буковлък,  под ръководството на г-жа Мария Лозанова и г-жа Марияна Илиева ще представят фолклорен обичай „ Ладуване – колективно гадаене за женитба” и ромски танц „ Дубай”.

 

 

 

 

 

Ромчета от Буковлък сурвакаха министър Бъчварова за празника Василица